Si zici ca stii ce e public speaking-ul ?

In acest articol va voi vorbi despre importanta public speaking-ului, sau pentru cei mai putin cunoscatori ai acestui concept, despre oratorie. Cu ajutorul referintelor unui curs super interesant ce urmeaza a fi sustinut de catre Amalia Sterescu, cel mai popular speaker din 2013, voi incerca sa va transmit niste informatii sintetizate, dar care sa va formeze o perspectiva in ceea ce priveste acest domeniu nu tocmai popular, dar extrem de util atat in cariera profesionala cat si in viata cotidiana.

Mitt Romney concedes

” Posibilitatea de a-ti exprima cu claritate si curaj ideile. “

Cu totii stim ca in viata e nevoie de o echipa. Oricat de priceput si talentat ai fi ca persoana si indiferent de aptitudinile de care dispui, cu ajutorul unei echipe vei dobandi succesul in cel mai adevarat sens al cuvantului si totodata, vei dezvolta numeroase calitati precum spiritul de resposabilitate in cadrul unui grup, solidaritatea si de ce nu, cateva principii manageriale si inclinare in domeniul leadership-ului.

Ei bine, pentru a fi o parte a unei astfel de echipe si mai ales pentru a forma o astfel de echipa, discursul ce inglobeaza ideile si viziunile tale trebuie sa fie unul bine structurat, pe intelesul audientei si nelipsit de o atitudine cat mai catchy pentru ca si cel mai banal cuvant sa transmita o informatie consistenta.

public-speaking-with-toastmasters

” Desfiintarea barierelor in comunicare. “

 Multi dintre voi s-ar rezuma la socializare in privinta acestui punct. Eu va garantez faptul ca un curs de public speaking nu confera doar pricepere in cadrul relatiilor inter-personale, dar pentru ca doresc sa cultiv un sentiment de suspans cititorilor asupra acestor cursuri, voi aborda asadar mentalitatea majoritatii.

 Noi, oamenii, suntem dependenti de prezenta altor fiinte in preajma noastra si deoarece nu ne putem multumi doar cu aceasta prezenta fizica, ascedem spre cunoasterea diferitelor mentalitati prin intermediul comunicarii. Deseori, intampinam obstacole sau, in cazuri mai putin fericite, suntem etichetati in functie de conversatiile ce le purtam. Dorim ca ignoranta sa nu isi faca simtita prezenta in vorbele noastre si incercam sa transmitem emotii interlocutorilor atat prin cuvinte, cat si prin gesturi.

 Privitul in ochi, vocea calda, atitudinea ospitaliera si farmecul fiecarei replici sunt doar cateva elemente ce pot face dintr-o simpla persoana, un adevarat maestru, sau cel putin un priceput in ale socializarii. Ai fi surprins sa aflii ca toate aceste elemente reprezinta doar o mica parte din cadrul public speaking-ului.

 Simt ca ti-am trezit interesul si ceva imi spune ca pana la finalul acestei postari vei avea deja in plan o participare la cel mai apropiat eveniment dedicat public speaking-ului.

 

” Transmiterea unui mesaj memorabil. “

 Nu sunt prea multe de explicat aici, astfel incat doresc doar sa va impun un exercitiu de imaginatie. Ganditi-va la fontatorul Apple, Steve Jobs. Sunt aproape singur ca majoritatea ati luat la cunostinta despre importanta pozitie a regretatului geniu in cadrul economiei globale, dar nu la fel de multi stiti cum acesta a dobandit succesul.

Steve-Jobs2

 Totul a inceput in garajul sau, atunci cand acesta a adunat inca 4 lucratori. Lucrurile au pornit, bineintels, de la 0, dar in scurt timp, printr-o sponsorizare de circa 90.000 $, au reusit sa se evidentieze in domeniul tehnologiei. In primul an s-au inregistrat castiguri de 1 milion de $, in cel de-al doilea an 10 milioane $, urmand ca in cel de-al treilea an, profitul sa se ridice la 100 de milioane de $.

 Probabil ca va intrebati cum o singura persoana a reusit ca in 3 ani sa castive atat de mult si sa formeze o companie de 25.000 de oameni si sa promoveze niste produse care, aparent, nu ieseau din tiparele tehnologiei.

 Steve Jobs a fost unul dintre cei mai priceputi speak-eri ai tuturor timpurilor, astfel incat, prin discursurile sale acesta reusea sa focuseze atentia intregii audiente asupra celor mai mici detalii si mai apoi, sa convinga fiecare persoana de calitatea produselor sale.

 De remarcat ar fi faptul ca niciun discurs al acestui geniu nu existau termeni informatici sau specifici domeniului de tehnologie, astfel incat publicul percepea fiecare informatie in proportie de 95 %.

 Ar fi foarte multe de zis si de invatat, numai din cadrul acestui articol ce ar fi trebuit sa prezinte 13 puncte, dar a incercat sa dezvolte intr-un moda ceva mai sintetizat, doar 3. Doar ganditi-va la fluxul de informatii din cadrul unui curs de public speaking, unde, mai puneti si faptul ca va exista atat teorie, cat si practica. Va invit ca in urmatorul sfert de ora sa vizionati cateva clipuri pe youtube si sa va documentati in privinta acestui domeniu, garantandu-va ca veti avea doar de castigat.

 

P.S: In preajma anilor 70-80, un tanar a inregistat castiguri de peste 1 milion de dolari, prin vanzarea unei pietre, numita Petrock. Era deci o piatra, cu doi ochi, o piatra care odata cumparata, venea impreuna cu un manual de folosire. Contemplati acum, va rog, asupra importanta felului de promovare a acestui ” produs ” si mai exact asupra felului de comunicare a unui mesaj catre o audienta ce a facut din acest tanar mediocru, un milionar.

 

Cam asta-i si cu public speaking-ul, dragii mei. 🙂

This entry was posted in Din asta mai "feelingoase". Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s